"Laivassa kapteeni"
Miten ja millä kriteereillä pääsee helsingin seuduilla bussinkuljettajaksi?
Jos minä oikein olen ymmärtänyt, ainoa mahdollisuuteni täällä muualla suomessa on, suorittaa ammattitutkinto.
Voisi kuvitella että BC->BCD korottajille olisi tarjolla pelkkää "autokouluosuutta" ilman ammattitutkintoa aikuiskoulutuskeskuksissa ympäri Suomen. Kun vanhoilla rahtareilla se ammattipätevyys on kerran "lahjaksi saatuna" (paitsi tietysti pakolliset kertauskurssit). Mutta harvinaisempana tuotteena varmasti mainostetaan vähemmän.
Kysyin kanssa viime viikolla tuota bussikortin hankintaa, kun ei tullut silloin reilu vuosi sitten sitä hommattua kun sen olis saanu vain kirjallisilla ja inssillä. Konttorilla sanoivat että 140h opiskelua vähintään siihen ammattipätevyyteen tarvitaan, vaikka olis miten paljon muuta ajokokemusta.
Sanoi kyllä että jos on 1+8 autossa ylimääräisiä niin poliisi katsoo sen vaan ylikuormaksi josta ei kovin kummoista sakkoa taida tulla, eipä ole koskaan poliisit 25 vuoden aikana tullut laskeen montako kyydissä on, eli ilman bussikorttia pitää varmaan pärjätä.
MB 1962 lahti laP6 x 2
Scania K112 kutter deca 360 1987
Mutta kuormuri/rekkakuskillahan se ammattipätevyys on. Ja vielä jonkun aikaa kaikilla "vanhoilla" C-kortin omistajilla on "ammattipätevyys" automaattisesti ja kertauskurssilla pysyy tulevaisuudessakin. Ja ammattipätevyys sama bussille ja kuormurille.
samoilla lääkkeillä tsadissa bussia ajetaan mitä muualla suomessa. mikäli rahastuslaite ei muistuta mitään tuntemaasi härveliä, opettavat sen käytön kyllä. alkuun joutunet uhraamaan myös omaa aikaasi tutkiskelemalla bussilinjastoa. sinällään helppoa, vapaalipulla vain kaverin kyydis rundi, kaks... suomenkielinen kuljettaja otetaan aika herkästi alan firmoihin töihin jos ei isompia rötöksiä (lähinnä rattijuoppous tai joku muu todella törkeä juttu) ole ajohistoriassa.
jos koet autokammoa tai stressaannut huonosta kalustosta, ajoaikatauluista, muiden autoilijoiden ja myös matkustajien uunoiluista, teiden kunnosta jne pk-seudulla näitä stressitekijöitä on monin verroin enemmän mitä jossain muualla suomessa. silloin kannattaa harkita uudelleen.
muuten kansalaisten siirtely ei ole työtä kummempaa, yksinkertaista ja helppoa rahaa eikä asiansa hoitavalle kuskille anneta potkuja koskaan.
Bussiton kirjoitti:Mutta tosta kuorma-auto/rekkapuolen ammattipätevyydestä ei ole apua tonne linja-autopuolelle
Jos nyt puhutaan Trafin järjestelmään kirjattavista ammattipätevyyksistä, niin ne on samat Kuorma-, Rekka- ja Linja-auto korteille.
Ns."vanhoilla korteilla" D osalta kurssien tulee olla käytynä syksyyn 2013 mennessä. C ja E tulee olla käytynä syksyyn 2014 mennessä.
Omistan BECEDE kortin ja kurssittaja sanoi että kaikki kirjaimet pysyy voimassa samalla ammattipätevyys kurssilla (5 kurssi päivää).
Tulevaisuudessa kaikki kurssit tulee uusia 5 vuoden välein (olipa kortti sitten "vanha" tai "uusi") jos aikoo kuljettaa tavaraa / henkilöitä C D E luokissa (ei koske omaan ruokakuntaan kuuluvia perheen jäseniä, kaikkea muuta koskee!)
http://www.ake.fi/AKE/Ammattiliikenne/A ... ttajat.htm
noita direktiivin vaatimia koulutuksia on siis monta, itsellä on jo kerättynä tieturva1 ja hätäensiapu. vielä 2 kurssia ja tuo pakollinen ennakoivan ajonkoulutus
Hullua on se että mitä kurssilla käsitellään ei ole se peruste yksinään vaan kurssin kesto, minuutilleen..
esim myöhästyä saa aloituksesta 11 min
ps en aja kumpaakaan ammatikseni vaikka on A BE CE DE
Noita jatkokoulutuksiahan järjestetään jatkuvasti ympäri Suomen niinkin että tilaisuus on kaikille avoin eikä vain yhden yrityksen henkilöstölle. Pikkufirmoja on paljon joille ei kannata järjestää omia kursseja. Eli sinne vaan mukaan ilmoittautumaan.