Sivu 1/1

polttoaineen hyytyminen

Lähetetty: 14 Joulu 2012 21:02
Kirjoittaja mb608vm69
Tossa viikko sitten laitoin bussin tulille,mutta sammu hetken päästä siirtopumpusta pumppasin ja se oli tunnoton.Avasin suodattimen ja koko huopa patruuna oli hyhmän peitossa,suodatin oli vaihdettu loppukesällä,tankissa ei pitäs olla vettä(oli ropusta laskettu) ilmeisesti kesä polttoaine vaan hyyty. :|

Re: polttoaineen hyytyminen

Lähetetty: 14 Joulu 2012 21:35
Kirjoittaja L0nely_R1der
...itse rapsautin vanhan David Brown traktorini (1966, suodattimet vaihdettu heti sodan jälkeen) kesälaadun polttoöljyllä käymään -17 asteessa. 508 (1982 suodattimet ym kunnossa) ei kesädieselillä lähtenyt edes -8:ssa asteessa...

Re: polttoaineen hyytyminen

Lähetetty: 14 Joulu 2012 21:52
Kirjoittaja Reddewil
Se kesälöpö menee "kynttiläksi", ei kannata pilata suodattimia starttaamalla pakkasilla. Omassa tankissa möllöttää n.150L ST1:n tai SEO:n kesäplaatua, tai oisko jopa ollu välimallia, mutta en viitti tuhota suodattimia laittamalla tulille nyt, toki -4,4 vois tulla vielä suodattimista läpi. ST1:n Kesädiesel 0c Talvi -29c...

Re: polttoaineen hyytyminen

Lähetetty: 15 Joulu 2012 09:56
Kirjoittaja housetruck
Kannattaa asentaa polttoaineen lämmitin. Meillä sellanen on imuputkessa jo ennen sakkakuppia ja siirtopumppua. Vesikierrossa oleva mötikkä jonka sisällä on kierukka josta nafta kulkee. Teho n.500w.
Ei hyydy. Hyvällä menestyksellä mersuiltu 35 asteen pakkasessa, alavilla main enemmässäkin. Mersun tankissa on helpossa paikassa pohjaroppu. Siitä hyvä laskea kesälaadut vex, samalla lähtee vedet ja roskatkin. Kaataa sitten keväämmällä ilman roskia ne takasin tankkiin.

Re: polttoaineen hyytyminen

Lähetetty: 15 Joulu 2012 12:07
Kirjoittaja Reddewil
Sellanen lämmitin on kyllä hyvä, mutta ei maha teho riittää jos on takaisinkierto kuten bussissa?

Re: polttoaineen hyytyminen

Lähetetty: 15 Joulu 2012 12:26
Kirjoittaja housetruck
Laite on nimeltään Emerheater. Löytyy netistä. Uskoisin, että teho riittää, samanlainen siirtopumppu isommissa koneissa (vanhoissa) on kuin 508.ssakin. Paluuvirtaus samaa luokkaa. Lämmitin jaksaa nostaa läpivirtaavan naftan lämpötilaa n.30 astetta. Kun laittaa lähelle siirtopumppua niin ei ehdi enää paljoa jäähtyä ennen suodattimia. Kannattaa laittaa. On ajeltu todella arktisissa keleissä vuosien mittaan eikä mitään ongelmaa ole ikinä ollut hyytymisen kanssa. Eikä tarvi syksyllä murehtia sitä, onko vielä kesänaftaa seassa kun pakkaset alkaa. Näppärä tekee sellaisen vaikka itekin. Armeijan vehkeissä on näitä naftanlämmittimiä, samoin junakalustossa. Viime kesänä kateltiin Haapamäellä 30-luvun moottorivaunua, siis ajalta ennen mitään talvilaatunaftoja. Siinä ongelma oli ratkaistu niin, että koko polttoainesäiliö oli sisällä lämpimässä konehuoneessa. Nafta tuli suodattimien kautta omalla painollaan koneelle. Melko pomminvarma systeemi. Vesikiertoisella puukaminalla hoitu esilämmitys. Ne vehkeet on toimineet mm. talvisodan pakkasissa, jolloin ko. moottorivaunuilla kuljetettiin haavottuneita rintamalta. Myöhemmässä kalustossa on sitten näitä naftanlämmittimiä kun säiliöt on suurentuneet ja ovat kylmässä rungon alla. Lättähatussa kulkee kuuma vesiputki naftasäiliön läpi, muissa on erillinen lämmitin. Uusista en tiedä, eikä kiinnostakaan, eipähän nykyjunat talvella toimikaan. Jonkinlainen lämmitin kannattaa laittaa jos talvella ajelee ja erityisesti kun käyttö ei ole jatkuvaa toisin kuin ammattiajossa olevissa autoissa missä nafta vaihtuu nopeasti.

Re: polttoaineen hyytyminen

Lähetetty: 15 Joulu 2012 13:24
Kirjoittaja Lahti32
Yksinkertainen on kaunista ja usein varsin toimivaa :)

Meillä on tankki heti moottorin jälkeen, metrinmittaisten letkujen päässä. Kokaan ei ole mitään ongelmia esiintynyt.

Re: polttoaineen hyytyminen

Lähetetty: 15 Joulu 2012 14:07
Kirjoittaja housetruck
The simpler- the better. Näin on asia. Siitä 30-luvun vaunun puukaminasta vielä sekin, että vesikierto oli toteutettu vapaalla kierrolla, kaminalta lähti paksut putket ylöspäin. Käsikäyttöisellä nirapumpulla pysty sitten painamaan lisää vauhtia kiertoon moottorin lämmityksen aikana. Jos vielä joskus rakentaisin uuden kulkurin, suunnittelisin samantapaista vesikiertoisella laivakamiinalla. Voisi pitää pitkiäkin aikoja lämmöt päällä ilman, että virtaa tarvii mihinkään. Jos auton perällä olisi iso erillinen tavaraosasto laittaisin harkintaan naftatankin sijoittamisen sinne, koko polttoainelinja saisi kulkea sisällä lämpimässä. Ei pystyisi olemaan mitään hyytymisongelmia missään olosuhteissa. Talvi-iltain tuumailun tuloksia..

Re: polttoaineen hyytyminen

Lähetetty: 15 Joulu 2012 20:56
Kirjoittaja Rosvolinna
Minulla on MB:ssä tuommoinen Emerheater - toimii kuin junan vessa, siis se vanha malli. Vermes oli ennen Mersua LT-volkkarissa, jossa suodattin ja vedeneroitin oli pyöräkotelossa pakkasen armoilla. Naftanlämmitin poisti tuon pakkasella hyytymis-ongelman täysin. 500W on lämmittimen teho ja kyllä tuo 30C eroa syntyy helposti. Asensin laitteen sisälämppärin kennon vesikiertoon. Tällöin löpö ei turhaan kuumene kesällä.

Heti kun lämppäristä hönkii lämpöä tietää, että nafta on sulaa.

Rölli-B10M autossa ei ole lämmitintä, mutta suodattimet ovat koneen kyljessä. Aikaisempina talvina ei ole ollut ongelmia.

Tankissa oli tuota ST1-kesälaatua ja ainakin Weba meni tukkoon. Pari lorausta 95E:tä tankkiin ja Weban suodattimeen - käy ja kukkuu. Varmuudeksi hain talvilaatua jerryllä sekaan. Huomenna olisi tarkoitus lähteä linja-autolla piknikille johonkin "snoukka"mäen kupeeseen :)

Re: polttoaineen hyytyminen

Lähetetty: 15 Joulu 2012 21:52
Kirjoittaja mb608vm69
joo samoin laitoin 98e:tä tankkiin ja 5 desii diesel jään estoo sekä uus suodatin ja sinne loraus jään estoo myös. ilmasin ja yritin käyntiin mut akut tyhjänä.huomenna latnkiin ja uus yritys.työt vaan sotkee harrastuksia. mutta töissä hyvä puoli linja-autoja tulee sillon tällön purkuun tai laittoon sekä kuorma-autoja, voi siis bongata hyviä osia tai autoja itelle.

Re: polttoaineen hyytyminen

Lähetetty: 17 Joulu 2012 10:27
Kirjoittaja Rosvolinna
Rosvolinna kirjoitti:Tankissa oli tuota ST1-kesälaatua ja ainakin Weba meni tukkoon. Pari lorausta 95E:tä tankkiin ja Weban suodattimeen - käy ja kukkuu. Varmuudeksi hain talvilaatua jerryllä sekaan. Huomenna olisi tarkoitus lähteä linja-autolla piknikille johonkin "snoukka"mäen kupeeseen :)
Hyvin toimi 95E:n ja kesänaftan sekoitus. Pakkasta oli -10C - ei ongelmia. Tankissa oli vajaa 100-litraa kesälaatua. Sekaan laitoin kolmisen litraa bensaa ja 20-litraa talvilaatua kannusta.

Webastolla laitoin koneen lämpimäksi ennen starttausta ja annoin vempaimen hetken laikaa ouskuttaa pihassa ennen kuin käänsin keulan maantielle.

Re: polttoaineen hyytyminen

Lähetetty: 13 Tammi 2013 19:20
Kirjoittaja mb608vm69
Tänään laitoin bussin tulille kanisterista polttoaineen imu sähköpumpulla ja letkuja viritellen,siirtopumpun venttiiliit sökönä ,kun ei omalillaan nostanu,siis jotain paskaa välissä.Työpaikalle on tulossa kuopion vanha kirjastoauto ja on siis kohta myynnissä.