Volvo B10M moottori vaihtui

Ajoneuvon alustan teknisiset jutut, huoltovinkkejä jne.
Avatar
Zyke64
Rattiamiraali
Viestit: 333
Liittynyt: 20 Maalis 2010 16:49
Truck: Volvo Carrus 502
Location: Keminmaa

Volvo B10M moottori vaihtui

Viesti Kirjoittaja Zyke64 »

No niin, Galleriassa taas lisättynä muutama kuva asennusvaiheesta ja ohessa kertomusta projektin kulusta, kuten tuli luvattua :shock: .

Eli kaikkihan alkoi sillä, että bussi nostettin n. 40cm pukkien nokkaan. Pukit tehtiin ihan tätä varten ja kurottajaa apunakäytäen homma tehtiin nurkka kerrallaan. Toki korkeammallekkin on mahdolisuus mennä, mutta asteittain, ettei bussi "kippaa" lai luisu alta pois.

Heti alkuun suoritettiin konehuoneen perusteellinen siivous; lapioitiin hiekka pois ja lopuksi liuotinaineella voitelu ja painepesu kuumalla vedellä. Jos tällaiseen projektiin ryhtyy, pitää varata etukäteen halpispressuja auton alle mujun keräystä varten, liuotinpesuainetta, imeytysturvetta, rättejä, ja vielä lisää rättejä. Niitä kuluu tuhoton määrä. Öljy-niminen aine sekoitettuna hiekkaan ja muuhun kiinteään aineeseen on TODELLA PAHA SOTKEMAAN :cry: :cry: ja sen irroittaminen on tuskaa!!! :roll: Halpispressun mutkaan kerätty jäte on helpompi siirtää hävitetäväksi. Pesun jälkeen alkoi pikku hiljaa löytyä kaikki irroitettavat /avattavat liitokset. Muutaman tunnin mittailun ja ihmettelyn jälkeen alkoi ajatukset työjärjestyksestä syntyä.
Tärkein aputyökalu irroitus ja asennusvaihesa oli pumppukärry, jolla vanha kone laskettiin alas ja uusi asennettiin paikoilleen. Mutta jos vaikka järjestyksessä asiaa hieman yksityiskohtaisemmin. :?: :idea: :wink:

Purku alkoi vaihdelaatikon irrotuksella. Ensin kardaanin laippa ja kannatinlaakeri irti. Laippaan tietysti merkit, jotta kiinnitys samaan asemaan onnistuu takaisin asennusvaiheessa. Paketti painaa, joten siihen kannattaa varautua esim kuormaliinalla. Vaihdelaatikko kiinnitettiin kahdella kuormaliinalla I-palkin varaan ja sitten irroitettiin kytkinkopan pultit ja vaihdepaaka, jotta laatikko pääseen menemään riittävän taakse. Kannatuksessa oleva laatikko vedettiin taljalla kardaanin laipasta taaksepäin niin paljon, että kytkinakseli oli kokonaan ulkona kytkimeltä. Tällöin moottori pääsee laskeutumaan suoraan alapäin kohdaltaan.

Seuraavaksi oli moottorin liitäntöjen irroitus. Aivan ensimmäiseksi tyhjenettiin nesteet.Tässä hyvä huomioida, että laittaa kaikki käsiventtiilit kiinni, ettei aivan koko järjestelmää tarvi tyhjentää. Silti nestettä tuli n. 40litraa. Seuraavaksi Öljyt, n.30litraa. Eli suuria astioita pitää olla. Minulla oli käytössä vahna vauvan paatipunkka :lol: :lol: :lol: , siihen mahtui molemmat tuotteet hyvin, tietysti välipuhdistuksella. Sitten letkujen irroituksen vuoro; Alavesiletku vesipumpulta, Ylävesiletku termostaattikopasta, josta myös paisuntasäiliöön lähtevä ilmausletku ja patterikierron letku. kopan laidalta laipasta irti öljysäiliön lämmityskierron metalliputki. Seuraavaksi öljyputket irti ja ohjaustehostajan pumpun letkut irti. Siitä tulee öljyä n. 1,5 litraa, voi valuttaa pieneen astiaan.
Paineilmakompuralta 2 ilmaputkea irti. Alipaineletku (ahtopainemittarille) irti imusarjasta, samoin kompuran imuletku ilmanpuhdistajalta. Siinä letkut pääpiirteissään.
Sitten Polttoaineen tulo- ja paluuputki irti. Lisäksi pumpulta kaasuvipu irti kiinnikkeineen lohkosta. Samoin pakokaasujrrun vaijeri ja hätäpysäytysvaijeri, jos on vielä olemassa.

Sähköt irti koneesta; startin piuhat irti. Koneen maajohto koneen takapäästä lohkon päältä. Sen ohessa kulkee koneen alle imusarjahehkun virtakaapeli, sekin irti. Termostaattikopalta pistokkeet irti, 2 kpl. Pumpulta kierroslukumittarin johdot irti. Öljykellon pistoke irti, samassa läjässä pakokaasujarrun pistoke. Ilmastoinkikompuroiden piuhat, jos on ilmastointi. Ja tietenkin kompurat myös. Ne ovat koneen päällä ja ainakin minulla onnistui jättää ne letkuihin kiinni ja nostaa ne ylhäältä ulos pois edestä, tavaratilan puolelle.

Ja etukardaani vielä irti niin päästään moottorin korvien irroitukseen. Moottorille tehtiin myös kuormaliinasta nostolaite, jolla saatiin moottori roikuksiin, kun pumppukärryn sijoitusta muutettiin. Eli ajatuksena oli pumppukärryn ja moottorin välissä käytettävillä palikoilla laskea moottori hallitusti alas. Ja muutosten ajaksi moottori laitetaan roikuksiin omista nostokorvallisista kuormaliinalla. Ja näin myös tehtiin.

Moottori on 3:lla korvallisen/tyynyn varassa, joista 1 edessä oikeassa runkopalkissa ja toiset perässä kytkinkopan molemmin puolin. Ne ovat 4:llä pultilla läpi rungon kiinni ja tyyny pitkällä läpipultilla pystysuunnassa. Avasin etukorvan pultit, yhden jätin reikään. Seuraavaksi oikea takorvallinen, taas yksi reikään. Molemma ilman mutteria,"vapaana". Vasen takakorvallinen oli viisaampi irroittaa kytkinkopasta, koska rungon kiinnityspulttien edessä oli vaihdepaaka, vesiputket ja kaapelinippu estämässä pulttien poistamisen reijistään. Myös kytkinkopan puolella on 4 pinnapultti/mutteriyhdistelmää, joista varsinkin ylempien irroitus on haastava, mutta onnistuu 22 hylsän, murrosnivelen mittaisen jatkon ja räikän avulla moottorinkorvan sivussa olevien reikien kautta. Samalla on löysättävä tyynyn pitkä pultti, jotta saadaan korvalliselle hieman liikkumavaraa. Tästä on hyötyä varsinkin asennusvaiheessa.
Kun edelliset toimenpiteet oli tehty, otettiin moottori kannatukseen pumppukärryyn ja herkisteltiin viimeisetkin pultit ulos reijistään. :mrgreen:

Sitten oli vuorossa alaslasku. Heti ensimmäisenä vastaa pikku ongelma; Syöttöpumppu on puoliksi oikean runkopalkin "sisällä". Eli moottoria piti saada hieman kuljettajan puolen sivua kohti, jotta pumppu mahtuu laskeutumaan ohi palkin. Se onnistui ainoastaan niin, että moottoria piti saada hieman kallelleen pumppukärryn palioiden päälle. Silloin se mahtui liikkumaan sivuttain juuri sen verran, että pumppu polttoaineputkineen pääsi laskeutumaan ohi runkopalkin. Loppu olikin sitten pikku värkkäytä palikoiden vähentämiseksi; välillä liinan varassa, sitten pumppukärryn jne...
Niin, alussa jäi kertomatta, että katkaisin sivuluukun runkoputken pois edestä helpottamaan työskentelyä. ja kun mootori saatiin yksien palikoiden varaan, se mahtui tulemaan alta ulos. Tosin tätä ennen oli myös oikean puolen moottorinkorva irroitetu kytkinkopasta madaltaen 20cm korkeutta.

Sitten kone siirrettiin talliin osien purkua varten. Uusi kone olikin jo valmiiksi tallissa, joten varustelu alkoi heti. Uuteen koneeseen laitoin kampiakselin takapään stefan, kun oli hieman vuotanut. Sitten vauhtipyörä paikoilleen ja useista kommenteista huolimatta ja paikallisen Volvohuollon suosituksesta asensin vanhan 2-levykytkimen takaisin, koska se oli täysin virheetön. Levyjen keskitys 2:lla hylsyllä, isompi kytkinlevyn booriin sopiva ja pienempi silmälaakerille menevä. Nämä pitkän jatkon päähän sisäkkäin ja tuli just ohdalleen. Paketti painoi aikalailla paljon ja sitä sai oikein NOSTAA pinnapulteille, mutta paikoilleen tuli.
Etupäähän piti vaihtaa ilmastoinnin takia hihnapyörä, jonka vuoksi piti irrottaa edessä poikittain olevan öljynlauhduttimen öljyputket ja vesipumppua raottaa jakopäästä. Sillä sai sen verran tilaa, että pyörä mahtui luiskahtamaan paikoilleen. Pyörä irtoaa, kun irroittaa etukardaanin välipalan kiinityspultit kampiakselin pään limpusta, eli kampiakselin suurta keskimutteria ei tarvi avata. Pyörää voi joutua hieman kolkuttelemaan, mutta kyllä se siitä irtoaa.
Lisäksi vaihdoin oman koneeni coolerilla varustetun imusarjan ja vasta hankitun turbon. Tosin uudenkin koneen turbo oli aika tuore peli. Jäi nyt hyllyyn varaosaksi. normaali imusarja jäi nyt yli, jos joku tarvii..
Tässä piti tehdä samalla pieniä putkimuutoksia, mutta ne passasi keskenään "heittämällä". Samalla siirettiin kytkikopan pinnapultit uuteen koneeseen ja muutenkin kaikki asennusta helpottavat asia tehtiin; puhdistettiin kierteen, liitospinnat ym.

Tässä vaiheessa kone oli asennusvalmis ja konehuone käytiin vielä läpi. Kaikki tarpeelliset lemmarit uusittiin. Vesiletkut tarkastettiin ja tarvittavat vaihdettiin. Sitten suoritettiin vielä kerran liuotin/painepesu, koska koneen paikalla ollessa joka paikkaan ei kunnolla päässyt.

Sitten alkoikin koneen paikallehaalaus samalla tavalla, kuin poisotto, mutta puolta nopeammin. Siperia opettaa. Eli kone oli yllättävänkin helposti noin asemissaan. Kiinnitys alkoi etukannakkeesta, johon saatiin "rekkarin" kartiokärjen avulla ensimmäinen pultti reikään. ja muistimme vielä laittaa ilmansuodattimen kiinnitysjalankin pultinkannan alle ennen reikään työntämistä. Loput etukorvanpultit menivätkin siten aika helpolla. Moottori oli edelleen pumppukärryn varassa ja siinä samalla taljattiin oikeaa kylkeä taaksepäin, jolloin oikean takakorvan pultti saatiin runkoon. kone oli kuitenkin vielä vinossa ja siksi seuraavaksi taljattiin moottoria kytkinkopan pinnapultista kohti vasenta kylkeä samalla vasenta moottorinkorvaa kytkinkopan pinnapulteille ohjaten ja kun reijät oli kohdallaan, niin moottori loksahti kohdalleen. seuraavaksi kaikki korvallisten pultit kiinni ja se oli siinä.
Seuraavaksi vaihdelaatikko takaisin paikoilleen. Talja irti laipasta, jolloin kytkinakseli meni jo puoliksi reikään. Kuormaliinoista vetämällä eteenpäin ja kardaanin laipasta pyöräyttämällä kytkimen boori kohdalleen laatikko liukui paikoilleen ja perille saakka kerralla ilman työkaluja!!! Pari mutteria pinnapultteihin ja alkukiristys iholle. Loput pultit paikoilleen ja kiristys. Tässä vaiheessa pumppukärry ja taljat poistettiin. Sitten kardaani kiinni, merkit laitettuna tietenkin kohdalleen, pysyy tasapainoitus hallussa. Ja sama etukardaanille. :lol:

Sen verran U-tuuria, että kovettuneet johdot nopeusmittarin anturilta meni poikki. Juottamalla kiinnitetyt Abikot, kolme piuhaa, kaikki sinisiä, juotoksen vierestä poikki. Hieman piuhoja tutkittuani niistä löytyi koodit JOHDOISTA, muistaakseni 740A, 720A ja 700A. Pistokkeestakin löytyi numerot, TÄYSIN poikkeavat, 2,3 ja 4. No, paikallisen Volvohuollon luona vierailun tuloksena löytyi B10m sähkökaaviosta kytkentä, eli se tuli kuntoon sillä. Kannattaa tarkastaa piuhat, jos olette uusimassa, ettei tärkeitä koodeja mene "hukkaan". :shock:

Seuraavaksi alkoikin moottorin letkujen /putkien ja liittimien kiinnitys irroitusta vastaavassa järjestyksessä. Moottorin päälle jouduin uusimaan poikkeuksetta kaikki johdot. Lämpö ja Öljy olivat tehneet tehtävänsä. Kaikille kuitenkin paikka löytyi, eikä savuakaan noussut virrat kytkettyäni. :? :shock: :lol: :lol:
Seuraavaksi oli moottorin "nesteytys". Pakkasnestet, öljyt ja ohjaustehostajan öljyt takaisin sisään. Nestettä ehdin litran pari laittaa, kun jo lorisi alla!! Alavesiletkun mutkakappalen vesipumpun alapuolella pissasi komealla kaarella. Reikähän siinä oli!. Ei kun irti ja talliin. Kevyt hionta, möykky punaiseksi ja OK63.30 puikolla reiän paikaus ja ulkopinnan vuoraus. Tuli pitävä, mutta oli sen verran syöpynyt, että otin mitat valmiiksi ja teen uuden valmiiksi rosterista, ei vain ollut käyriä juuri kotosalla, että olisi heti voinut tehdä.
Öljynlauhduttimen toisen öljyputken vielä jouduin vaihtamaan, kun irroituksessa tullut lommo puhkesi ja öljy alkoi valumaan. Ne laitettuani alkoi liemet pysymään pirtissä. Kun tuo loppu sattui 2.pääsiäispäivälle, niin alkoi kyllä asentajakin olla liemessä, sitä vauhtia muuttui lumi vedeksi ja kun taivasalla tekee.....

Siten polttoainejärjestelmän ilmaus ja kone käyntiin. Kävi nätisti, mutta pakoputki on vielä liitoksesta auki, joten ei oikeen kunnolla pässyt testaamaan. Kaasuvipua piti säätää niin, että kaasupoljin pohjasa on myös pumpun vipu vastaavasa asennossa. Kone kävi pari tuntia ja edelleen kaikki liemet pysyi koneessa.
Kunhan saan pakarin kiinni, nostettua pelin alas pukiltaja suoritettua live-testin, selviää todellisuus. Suihun puhdistajan ajattelin ajaa kevyen 2-tahtiöljyn kera läpi pumpun/suihkujen, kun ei tiedä varmasti, miten ja milloin kone on käynyt viimeksi.

Aikataulullisesti projektihan lähti niin, että pääsiäistä edeltävän lauantaina vanha kone riipaistiin alas ja kiirastorstai-iltana uusi oli paikoillaan, mutta ilman nesteitä. Pe-La juhlittiin pääsiäistä, mutta sunnuntaina tein loput hommat ja sain koneen tulille!! Ihan kohtuu aika pihalla normi työajan ulkopuolella. Mutta oli minulla asennusapua irroitus ja paikoillenostovaiheessa velipoika ja vaimon velipoika, jotka palikkahässäkässä olivat erittäin suureksi avuksi!

Eli tässä lyhykäisyydessään projektin kulku. Jotakin nyansseja saattoi jäädä pois mutta vastaillaan sitten, jos jotain kysymyksiä heräilee ilmoille!
Viimeksi muokannut Zyke64, 06 Huhti 2010 19:48. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Aina pelaa ku itte tekee, tai sitten ei :O
Kori: Carrus star 502 Cargo vm.2001, alusta Volvo B10M-70B , Moottori DH10A 360, ZF-automaatti, Yamaha FJR1300 mopeti. Nyttemmin VanHool 1988, Volvo B10M, 3-akselinen 14,5 meetriä tilahirmua :)
Avatar
Carman
Rattiamiraali
Viestit: 409
Liittynyt: 08 Touko 2009 11:24
Truck: Scania Ajokki Royal
Location: Vilppula
Member id: 134
Paikkakunta: Pirkanmaa, Vilppula

Re: Volvo B10M moottori vaihtui

Viesti Kirjoittaja Carman »

No hommahan taisi käydäkin ilmeisesti ilman suurempaa tuskaa :D

Jäikö vanhasta koneesta ehjää turbon öljyputkea?
Scania K112 -88
Ajokki Royal
Avatar
Lahti32
Vapaaherra
Viestit: 4282
Liittynyt: 03 Helmi 2005 09:05
Truck: Jäämeri Express
Location: Lumijoki

Re: Volvo B10M moottori vaihtui

Viesti Kirjoittaja Lahti32 »

Kerrassaan hyvä selvitys miten mahurikone vaihtuu. Ja vaihtuu vaikka pihalla hangessa, näköjään :!: Tämä pesujuttu on tosi tärkeä monessa mielessä, meidän automaattiprojektissa jäi toinen konehuone pesemättä ja sen kyllä huomattiin :oops: ja kostautui hallin loppusiivouksessa.

Voiko muuten tuon kardaanin laittaa jotenkin väärin takaisin? Me ei laitettu mitään merkkejä muutaku pulttailtiin kiinni vaan. Nyt hieman jyrisee :? taas :(
Tulevaisuus on sähköinen
Avatar
Zyke64
Rattiamiraali
Viestit: 333
Liittynyt: 20 Maalis 2010 16:49
Truck: Volvo Carrus 502
Location: Keminmaa

Re: Volvo B10M moottori vaihtui

Viesti Kirjoittaja Zyke64 »

Carman kirjoitti:No hommahan taisi käydäkin ilmeisesti ilman suurempaa tuskaa :D

Jäikö vanhasta koneesta ehjää turbon öljyputkea?
Kyllähän öljyputki on vanhassa koneessa ehyt. Pinta hieman syöpynyt pakosarjan päällä olevalla osalla, mutta ei niin paha, etteikö uskalla asentaa paikoilleen. kone on nyt säilötty ja päätöstä tulevaisuudesta en ole vielä tehnyt. Ehkä perusmoottorin korjaan jollakin aikataululla. Aika näyttää...
Aina pelaa ku itte tekee, tai sitten ei :O
Kori: Carrus star 502 Cargo vm.2001, alusta Volvo B10M-70B , Moottori DH10A 360, ZF-automaatti, Yamaha FJR1300 mopeti. Nyttemmin VanHool 1988, Volvo B10M, 3-akselinen 14,5 meetriä tilahirmua :)
Avatar
setrailija
Rattiamiraali
Viestit: 319
Liittynyt: 20 Marras 2008 11:56
Truck: M-B 416
Location: Joutseno

Re: Volvo B10M moottori vaihtui

Viesti Kirjoittaja setrailija »

kardaanin voi laittaa myös väärin elikkä ristikkolinjan pitää olla ristissä.
mersussa ei ainakaan kestänyt tekaritsuussa kun haarukat oli samaansuuntaan.
vaiva poistui kun käännettiin kardaani.
Aina kylähulluja autetaan jos Itä-Suomessa pelit reistaa. Tai jos tarvii nopeudenrajoittimen todistuksen.
+358440422887
Avatar
Reddewil
Vapaaherra
Viestit: 4445
Liittynyt: 08 Syys 2007 01:41
Truck: Tukato & FM
Location: Pori
Member id: 037

Re: Volvo B10M moottori vaihtui

Viesti Kirjoittaja Reddewil »

Siinähän oli sitten tehty eikä tupakoitu! Superstarissa näkyy olevan mahassa mukavasti tilaa touhuta.
-Koska sen voi tehdä myös itse-
Avatar
Puu Tiainen
Erityisasiantuntija
Viestit: 880
Liittynyt: 31 Loka 2007 17:51
Location: Etelä Suomi

Re: Volvo B10M moottori vaihtui

Viesti Kirjoittaja Puu Tiainen »

Kotipajalla kannattaisi ottaa ruiskutuspumppu pois moottorin asennuksessa. Säästyy aikaa, kun ei tarvi kikkailla ja kallistella konetta taljojen varassa.
Ammattikorjaamossa on kunnon nostolaitteet, millä tuo kallistus käy nätisti.
Ohjaustehostan pumppukin kannattaa iroittaa moottorista letkuineen, jos sitä ei tarvitse vaihtaa. Tulee vähemmän sotkua ja on nopeampi irroittaa.
Kunnollisilla nostolaitteilla moottori lähtee kätevästi vaihteistoineen irti, mutta kotipajalla on kyllä viisainta ottaa erikseen.
Alussa ei ollut mitään ja sitten se räjähti.
Avatar
Zyke64
Rattiamiraali
Viestit: 333
Liittynyt: 20 Maalis 2010 16:49
Truck: Volvo Carrus 502
Location: Keminmaa

Re: Volvo B10M moottori vaihtui

Viesti Kirjoittaja Zyke64 »

No niin, viimeisetkin kuvat sain kamerasta siirrettyä ja galleriaan.
Siinä on pari kuva turboista, uusi ja vanha. Oli se ihme, ettei tuo vanha turbo hajonnut "lennossa". Ainekset oli kyllä olemassa!
Aina pelaa ku itte tekee, tai sitten ei :O
Kori: Carrus star 502 Cargo vm.2001, alusta Volvo B10M-70B , Moottori DH10A 360, ZF-automaatti, Yamaha FJR1300 mopeti. Nyttemmin VanHool 1988, Volvo B10M, 3-akselinen 14,5 meetriä tilahirmua :)
Vastaa Viestiin