Ihan satavarmaksi en uskalla väittää, ennenkuin käyn konttorilla kysymässä, onko oleellisesti muuttunut, mutta kuorma-autoksi muuttaminen edellyttää sekä sallii muutamia juttuja.
Edellyttää, että
-On väliseinä, joka ainakin on pitänyt kantaa 500kg staattinen massa, ja joka on "tiivis" siten, että mitään, edes ruuvimeisseliä ei väliseinän toiselta puolelta pääse matkustamoon/ohjaamoon
-Kuormansidonta lenkit lattiaan, vähintään 6kpl, 3/puolelleen, ensimmäinen seinästä minimissään 10 tai 20cm ei ihan tarkkaan muista, ja viimeinen kuormatilan takaata samoin. Olikohan maksimi senttimäärä lenkkien välissä 60cm?
-Kuorma-auton kuormankantokyky täytyy olla vähintään 51%, tai yli puolet, riippuen tulkitsijasta, auton kantavuudesta (esim 3900kg kokonaismassainen vani, tyhjäpaino vaikka 2350kg, jää kantavuutta 1550kg, josta 780kg tavaralle vähintään ja loput matkustamolle, eli 770kg.
770kg -kuski 75kg=695kg matkustamon henkilökunnalle. 695/75=9.266667 eli 9 henkilöä, mutta se kuski oli jo, eli 8henkilöä. 8*75=600kg.
Tässä esimerkissä siis matkustamo tarttee kuljettajan 75kg ja matkaseuraa maksimit eli 8hlö*75kg=600, yht 675kg matkustajia. Eli hyötykuorma nousi vähän tässä tapauksessa tavaratilaan jäi 875kg.
Kuorma-auton minimi kuormatilaa ei muistaakseni ole määritelty, mutta kantavuuskuorma sinne on tarvittaessa todistettavasti saatava kiinni luotettavasti, kultaharkot ja lyijy ei kelpaa "kuormaksi" mutta esim kopiopaperi kelpaa täällä meitin konttorilla.
Toinen mitä kuormatilan koosta pitää muistaa on kuorman sidontalenkkien määrittelemä pituus, nyt oletus, kun ei muista tarkkaan, eli vaikka takaovista eteenpäin ensimmäinen lenkki tulisi 20cm, seuraavaan lenkkiin sama, ja siitä viimeiseen sama, ja viimeisestä siihen siirrettyyn väliseinään sama niin olikos meillä nyt sitten kynnyksestä takaseinään 20+20+20+20=80cm? (mulla oli nuin joskus vanissa) mut mut, siihen se kantavuuskuorma on mahduttava ja saatava kiinni.
Olihan siinä vaatimuksia, kuormatilaan riittävästi saatava sidottua riittävästi kuormaa, ja seinän pitää sen 500kg staattista kestää. (ei tartte jokapaikassa olla inssin laskema, jos on riittävän järeä, kelpaa silleenkin joillain konttoreilla)
Sitten sallimuksiin, kuorma-autossa saa olla
-Istuimia maks 9, joista se 1kuskille. Istuinmäärä riippuu auton kantavuudesta, enempää kuin 49% kantavuudesta et saa istuimille, mutta kaikkea 49% ei tartte siihen käyttää
(pakut muuten ilmoitetaan esim 3+4, kuorma-autot kuten henkilöautot esim 7hlö)
-Istuimet saa olla pehmeät, kaikilla matkustajilla, tässä ensimmäinen kunnon ero pakuun
-Kuorma-autossa saa olla pöytä, kun esim pakussa sen pitää olla pullo/mukiteline, muuten tulee paha verokarhu kylään.
-Kuorma-autossa saa olla ihan rehellinen ja kunnollinen sänky, siellä matkustamon puolella, jota ei pakussa saa olla, ettei taasen tule verokarhu kylään
Kuorma-autossa saa olla ne pehmeät penkit, ja uudelleen siksi, että ei siis mitään 50mm telttapatjaa, vaan vaikka ihan kapteeninpenkit jos tykkää.
Kuorma-auton turvavyöt määräytyy sen vuosimallin mukaan, tarkemmin en taasen uskalla väittää, mutta tälläisen päivän löysin
01.07.1997 tai sen jälkeen käyttöön otetussa
- N2- ja N3- luokan autossa turvavyöt pakolliset kaikilla istuimilla, uloimmilla paikoilla
kolmipistevyöt. eli paku ja kuormuri olis tuossa. Tulkintaa kannattaa kysyä siltä katsastuskonttorilta, jossa autonsa meinaa katsastaa.
Ei muista, mitä kaikkea piti kirjoittaa, mutta aika rönsyilevän tarinan sain näjemmä aikaiseksi jo pelkästään tuolla suppealla otannalla.
