Ammattiliikenteen linja-autojen mitat on jo siirtymäajalla ja ne ylittävät autot poistuu liikenteestä 2020. Miten on, pitääkö nyt kulkuriaihiota ettiskellessä ottaa huomioon uudet pituus ja leveys säännöt. Eli leveys 2,55m 2-akselisen pituus 13,5m ja 3-akselisen 15m. Nämä siis linja-auton mittoja, henkilöauto saa olla 2,5m leveä.
Noita 13,8 X 2,6m autoja kun tulee poistumaan aika paljon liikenteestä lähivuosina, onko niistä kulkureiksi vai pannaanko kaik mitat ylittävät kulkuritkin pukkien päälle 2020? Onko kellään tarkkaa tietoa? Mutua nyt löytyy joka ukolta
Tämä pitäs kysyä ministeriöstä. Tuskin tietävät sielläkään.
Kuka osaa ennustaa 9 vuoden päästä tapahtuvia päätöksiä. Kahdet vaalit ehditään käydä, voittajat tai häviäjät muodostaa hallituksen joka kantaa rahaa eteläeurooppaan vielälisää....EU-kriisi taitaa olla jo ohi tai ei ja onko silloin dieselin hinta 2 vai 4 euroa litra, montako litraa päiväpalkalla silloin saa. Vaikea sanoa.
Ens viikonloppuna saatetaan käydä jossain. Lähiaikojen suunnitelmilla on merkitystä. 8 vuotta on nyt harrastettu, Sitten kun tulee esteitä kulkuribussiharrastukselle, rakennan kelluvan huvilan ja siirrän tekniikan ja kalustuksen siihen. Saavat taas keksiä keinoja miten sitä verotetaan.
Ja koskeeko tuo 2,5m henkilöauton leveys myös matkailuauto-M1:iä? Loppuu tarpeeksi kapeat M1:ksi kelpaavat kulkuriaihiot hetken päästä kokonaan kun suurin osa bussimalleistä muuttui 2,55m leveiksi 90-luvulla.
En tiedä muista, mutta omalla kohdalla kulkuriprojekti on suhteutettuna tuloihin monen työssäkäyvän kesämökkiprojektin arvonen. Lisäks oon liikuntarajoitteinen, joten rakentaminen ei tuu olemaan helppoa ja se tulee viemään aikaa paljon. Valmiiks ei tuu ikinä.
Kuinka moni ostais ja remontois kesämökin jos ei oo täysin varma pitääkö se polttaa kivijalkaan 9v päästä vai ei. Mitä mie oon näitä juttuja lueskellu, niin on nää kulkurit normiautoa "rakkaampia" joten pistäminen paaliin ei tuu olemaan helppoa kenellekkään jos semmonen pitäs joskus tehdä.
Tavallaan kaikki mitä ruuvaa kulkuriinsa kiinni, on arvokasta ja lopputulos on sitä mikä muuttaa vanhan arvottoman bussiraiskan rakkaaksi harrastukseksi mistä ei helpolla luopuisi. Kaipa sitä jatkossakin saa poikkeuslupia anoa ja onhan mahdollisuus jatkaa linja-autona jolloin 2,55 leveät käy. Sitä ihmettelen miksi monet ylenkatsoo vanhoja korimalleja joiden mitat, muodot ja rakenteet ovat erinomaisia matkailuauton pohjaksi. Lisäksi tekniikka on yksinkertaista. Ainakin minulle vanha auto antaa paljon enemmän. Siinä se rakennellessa muuttuu fiksummaksi koko ajan eikä tekniikka aiheuta päänvaivaa. Käyttökulut on jopa halvemmat kuin monessa uudemmassa.
Jos joskus ajelu loppuu liikenneviranomaisen toimesta, ostan tyhjän tontin järven rannasta ja ajan bussin vesirajaan kiinni jalasmökiksi. Eiköhän siinä taas 10 vuotta mene ennen kuin kaavoittaja saa lakiin kiellon ettei busseja saa parkkeerata 50m lähemmäksi rantaa
Puhutte poijjaat asiaa...Minä en oo aatellu koko hommaa kun oon vaan viimeviikot ajanu suu messingillä Volvolla siis B10M lahtelaisia...ens viikolla pitäis olla ISO D taskussa...eilen kirjalliset ja läpi meni...mukavaa vaihtelua näin syksyn keskellä.
Kysyin asiasta trafilta ja sain alla olevan vastauksen. Aihioitten määrä laski siis melkosesti
Hei,
Toistaiseksi ei ole tiedossa muuta, kuin siirtymäaika. Sen jälkeen voi olla jotain poikkeuslupamenettelyjä ylileveille linja-autoille, mutta mikään ei ole varmaa. Itse en lähtisi luottamaan siirtymäajan jälkeisiin poikkeuksiin. 260 leveän aihion kanssa ottaa riskin, jos sitä aikoo käyttää 2020 jälkeen.
Nykyisten Trafin poikkeuslupalinjausten mukaan poikkeuslupa voitaisiin myöntää esimerkiksi museolinja-autolle. Yleiset sopivaa maksua vastaan annettavat poikkeukset ylimitasta eivät kuulu nykyiseen poikkeuslupalinjaan.
Terveisin
Otto Lahti
______________________________
Otto Lahti
Ylitarkastaja, DI
Ajoneuvonormit
Ajoneuvotekniikka
Sääntely ja valvonta
Liikenteen turvallisuusvirasto, Trafi
Kysymys oli linja-autosta yksityisessä käytössä 2020 jälkeen. Kuorma ja matkailuautoista en kysynyt, mutta senverran uskaltaa arvella että pykälien mukaan mennään. Itellä on hakusessa tästä lähtien 2,55 leveä ja 2-akselinen max 13,5m tai 3-akselinen max 15m(löytyski 15m budjetin rajoissa)
Rahtipuolellahan isännät eivät uskoneet, että 2,60 leveillä liikennöinti todellakin loppuu siirtymäajan jälkeen. Päinvastoin, ylileveää kalustoa ostettiin vielä suht' lähellä siirtymäajan päättymistä ja kuviteltiin, että jostain sitten aikanaan tulee jokin pelastava säännös. Eipä tullut... Poru oli kova, kun päällirakenteita sitten piti kaventaa tai uusia.
Pitkällä tähtäimellä turvallisin vaihtoehto lienee 2.50 m leveä 12-metrinen auto ainakin siinä mielessä, että sen voi tilanteen mukaan sitten rakentaa ja rekisteröidä miksi vain ilman poikkeuslupia. Ja tietysti voi vähän kikkailla silläkin, miten tilanne muuttuu kulloistenkin verojen ja maksujen mukaan. Sellaisen löytäminen - ainakaan Suomesta - on sitten toinen asia, koska sellaisia eivät kotimaiset liikennöitsijät ole ylettömästi harrastaneet...