konenikkari kirjoitti:Joissain tilanteissa on hyvä jos kaikki akut on samanlaisia eli startti ja hupiakut vaihtokelpoisia keskenään.
Suosittelen ns. latauksen jakodiodi systeemin käyttämistä.
En ole koskaan täysin ymmärtänyt, ja hyväksynyt, jännite, tai varaustilanteestaan eriarvoisten akustojen _yhteen_ kytkemistä.
Itsekin ajattelen samalla logiikalla kanssasi, että kaikki akut olisivat samanarvoisia keskenään, joten myös vaihtokelpoisia. Näin ollen voi olla vuorottaiskäytössä keskenään useitakin akkuryhmiä, joille käy samat latauslaitteet inverttereineen jne. ilman, että tarvitsee "googlettaa", silloin eivät matkakumppanitkaan jää pulaan poistuessasi.
Näille vuorottaiskäytöille voi asentaa eriväriset merkkivalot ilmaisemaan niiden päälläoloa ja automatiikan hälyttämään ja vaihtamaan järjestelmää, ja kytkemään laturin, kun akkujännite putoaa jännitteestä riippuen 10,5-21:n Volttiin.
Suomen arktisia olosuhteita ajatellen tapahtui akkujen valmistuksessa huononnusta, lukuun ottamatta ajateltua huoltovapautta, joka kuitenkaan ei jatka niiden elinkaarta vaan päin vastoin. Kun akut hapotettiin vasta ostettaessa, saatiin ne tuoreempana käyttöön, jos hapotuksen ja käyttöönoton väli pitkittyy yli puoleen vuoteen, niin levyihin alkaa muodostua sulfaa, joka estää akkua latautumasta täyteen arvoonsa. Sama ilmiö astuu kuvioihin myöskin satunnaiskäyttöisten kohdalla. Uusittaessa diesel-ajoneuvon/ työkoneen pakkaskäynnistysakkua, niin kannattaisi valita 30-40 % isompi Ah.-määrältään, jos on tilaa, eikä pienempi levymäärä, kuin 14/ kenno ole pakkasakku, sekä tivata akun valmistus kuukausi (käyttöönottokk/ vuosi = hämäyksellinen silmänkääntötemppu). Sitten akkua on "pahoinpideltävä", ennen latausta pudotellen sitä 2-4 kertaa 1-1,5 tuuman korkeudelta, että sulffa putoilee pohjalle. Jatkotoimena sulfaa voi lisäksi poistaa Cetekin automaattisella ylläpitolaturilla. Ainakin, jompaa/ kumpaa menetelmää suositan käyttämään muussa, kuin päivittäiskäyttöisessä ajossa, siten akun elinkaarta voidaan jatkaa nykyisestä 3-4:stä vuodesta, ainakin 5-6:n vuoteen.